Gunnar griber chancen for at udstille sit livsværk

Gunnar Skovgaard ved godt, at det måske er den eneste gang, at han får mulighed for at vise sine malerier frem, og derfor er han taknemlig for, at Menighedsfakultetet vil lægge lokale til.

Gunnar malede sit første maleri under eksamenslæsning i 1964.

Af Hanna Hviid, 11 oktober 2018

Et maleri hænger på den røde murstensvæg. Maleriet har intet navn, ingen forklaring, det står alene. Farverne snor sig ind og ud af hinanden. Rød, blå, grøn, gul. Selvom motivet ikke er klart, er det tydeligt, at intet penselstrøg har været tilfældigt. En lille gruppe mennesker er samlet foran maleriet. De er studerende på Menighedsfakultetet i Århus. Ligesom de resterende 30 mennesker i lokalet er de der på grund af malerierne. På grund af Gunnar Skovgaard. En autodidaktisk maler, som i dag har sin første og måske sidste udstilling.

På trods af at han har malet siden 1964, er det første gang Gunnar Skovgaard får nogle af hans malerier udstillet. Det var en vennetjeneste der satte hjulene i gang, og gjorde udstillingen mulig. En udstilling som betyder meget for Gunnar, da kunsten er hans udtryksmåde.

”Filosoffen Wittgenstein siger, at der er noget, hvorom man ikke taler, men det kan man vise,” siger den 79-årige maler.

Once in a lifetime

Gunnars datter, Katrine, står og klikker ivrigt med kameraet, det gør hun for at forevige dagen, for selvom det er hans debut udstilling, tror Gunnar ikke selv, at der bliver en gang nummer to.

”Når man bliver 80 næste gang, så må man jo se, at det er usandsynligt, at det sker igen,” siger Gunnar, ”Det er once in a lifetime.”

Gunnar fik muligheden for i alt at udstille 12 af sine værker. Et lille udvalgt fra et stort livsværk. Også for lille, hvis man spørger Gunnar.

”Jeg syntes måske, det var et lidt for lille udsnit,” siger Gunnar, ”Jeg har arsenaler af billeder liggende hjemme i kælderen.”

”Jeg har fået at vide at jeg skal holde talen telegramkort, folk er jo ikke kommet for at høre et foredrag,” siger Gunnar og bliver mødt med latter fra tilskuerne.

Ligesom en eksamen

Der er en let summen af snak i luften, som folk bevæger sig rundt i små grupper og betragter malerierne. Mange har et glas hvidvin i den ene hånd og et stykke kransekage i den anden. De hvide vægge og røde mursten kommer til live af de farverige malerier. Den selvlærte maler suger rosen i sig, og nyder chancen for endelig at vise sine værker frem.

”Det er jo en mærkedag, ligesom en dag hvor man har taget en vigtig eksamen. Jeg kan ikke sige, jeg ikke var nervøs.”

Den religiøse dimension

Ved siden af indgangen, over de store vinduer, hænger der på Menighedsfakultetet et stort billede af Jesus. Menighedsfakultetet i Århus, som lægger lokale til udstillingen, er en privat uddannelsesinstitution, hvor man kan læse en bachelor i teologi. Men i huset bor der også andre. På første sal finder man for eksempel Kristelig handicapforening, og på kontoret sidder der en repræsentant fra Kristeligt forbund for studerende. Det, der binder dem sammen, er tro. De studerende vælger at læse teologi her, fordi de er kristne, og undervisningen tager udgangspunkt i, at biblen er guds ord. Gunnar er også selv kristen, og i forbindelse med udstillingen donerede han tre billeder, som hver fortalte en historie fra biblen til Menighedsfakultetet.

”Det gjorde jeg på grund af den religiøse dimension.”

Yndlings maleri

Bagerst i lokalet hænger et maleri, som det har taget Gunnar godt ti år at male, fordi alt skulle være perfekt. Af de 12 medbragte malerier, er det Gunnars yndlings, og det er da også præcis dette værk, som løber med opmærksomheden. Mens folk stille og roligt siger farvel til Gunnar og vender snuden hjemad, kommer en af de studerende, som tidligere havde stået foran det farverige værk, op til Gunnar. Han spørger, hvad det skal forestille. Gunnar svarer ham, at det er uden motiv og komposition, men at det viser organisk liv. Hvis man kigger godt nok efter, kan man godt lige få øje på et laksehoved eller en fisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *