Udviklingen i antal økologiske slagtesvin er næsten gået i stå

Mængden af økologiske slagtesvin i Danmark steg stort for et par år siden, men efterfølgende er udviklingen blevet en del mindre. Det skyldes, at efterspørgslen på grisekød i Europa er blevet mødt, og det kan have store konsekvenser for de danske landmænd.

Økologisk grisekød udgør kun omkring 3 til 4 procent af det solgte svinekød i Danmark, (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Af Hanna Hviid

Store grise der tøffer rundt på marken og ruller sig i mudder. Det er sådan livet er, for de økologiske slagtesvin, som bliver opdrættet hvert år i Danmark.

I mellem 2017 og 2018 skete der en drastisk stigning i antal økologiske slagtesvin i Danmark. Der var kommet 58.122 flere svin, hvilket er en stigning på 35 procent og den største stigning i mindst 6 år. Det viser en statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 fra Landbrugsstyrelsen.

Men den udvikling forsatte ikke. I statistikken over økologiske jordbrugsbedrifter 2019 udgivet i marts 2020 kan det ses, at der i det forgangende år, kun kom 5677 flere økologiske slagtesvin til i Danmark, hvilket ifølge Ejvind Pedersen, chefkonsulent i økologiafdelingen hos Landbrug og Fødevarer, nærmest ikke er nogen udvikling.

Ejvind Pedersen fortæller, at stigningen imellem 2017 og 2018 var et resultat af, at der i Europa var større efterspørgsel på økologisk grisekød, end der var udbud. Altså var der flere kunder, der ville købe kødet, end der var kød at sælge. Derfor var der flere landmænd i Danmark, der begyndte at producerer økologisk grisekød, og dermed steg antallet af slagtesvin så markant. Men efterspørgslen blev ikke ved med at overstige udbuddet.

”Da det kom til slutningen af 2018 og hele 2019, var der mere grisekød i Europa, end der var efterspørgsel, og derfor har der ikke været nogen væsentlig vækst fra 2018 til 2019,” siger Ejvind Pedersen.

Det rammer landmændene økonomisk

Det er dyrere for en landmand at producere økologiske svin i stedet for konventionelle svin, da økologiske svin skal gå udenfor og have økologisk foder, som koster mere. Derimod får landmanden også flere penge for det økologiske grisekød.

Hvorvidt prisen på kødet kan veje op for prisen for at opdrætte svinet afhænger af, hvad afregningsprisen er. Altså, hvor mange penge landmanden får for kødet.  

”Afregningsprisen var høj, hvis man kigger på 2015 til 2017. Der var det godt at være økologisk landmand,” siger Ejvind Pedersen.

Men i årene derefter faldt afregningsprisen i takt med, at produktionen steg mere end efterspørgslen i Europa. Da afregningsprisen var højest, fik den økologiske landmand omkring 28-29 kroner pr. kilo, hvor de nu får omkring 20-21 kroner pr. kilo.

Det har ifølge Ejvind Pedersen betydet, at mange af de landmænd, som producerede økologisk grisekød, har følt sig nødsaget til at stoppe igen

”Der er nogle som har nedsat deres produktion, og andre der har forladt erhvervet igen. Simpelthen stoppet med at producere grise igen, fordi det ikke kan løbe rundt,” siger Ejvind Pedersen.

Der er også nogle som er gået tilbage til at producere konventionelt grisekød.

Ejvind Pedersen fortæller også, at der er nogle enkelte, som har haft mulighed for at øge deres produktion, og det har sørget for, at udviklingen i antal slagtesvin har været nogenlunde stabil fra 2018 til 2019.

Eksport til Frankrig er faldet

Danmark eksporterer store dele af det grisekød, der bliver produceret i Danmark. Det gælder både konventionelt og økologisk grisekød.

”Vi sælger, alt hvad vi kan i Danmark. Når det danske marked er mættet, så ryger resten til eksport,” siger Kasper Frank Christensen, kommunikations- og presseansvarlig hos Friland, som er Europas største økologiske kødselskab.

Friland eksporterer omkring 60 procent af det økologiske grisekød, som de producerer.

Frankrig var især et af de lande, hvor der var stor efterspørgsel på økologisk grisekød for et par år siden, og derfor blev store dele af det dansk produceret økologiske grisekød eksporteret derned.

”Vi havde en stor eksport til Frankrig, hvor vi også fik væsentlig flere penge, end vi gjorde på andre markeder,” siger Kasper Frank Christensen

Men både Ejvind Pedersen fra Landbrug og Fødevarer og Kasper Frank Christensen fortæller, at Frankrig selv er begyndt at producerer mere økologisk grisekød, så mængden af eksporteret økologisk grisekød er faldet meget til Frankrig. Der bliver stadig eksporteret omkring lige meget økologisk grisekød som før, men til flere forskellige lande, og til en lavere pris.

”Franskmændene vil ligesom os gerne have lokale varer, så når de har mulighed for at købe mere lokalt, så gør de det,” siger Kasper Frank Christensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *