Svineavlere risikerer at skulle dreje nøglen om

Kornpriserne er steget markant, og det kan være fatalt for flere svineproducenter, da de mangler penge at handle korn for, og det er ikke sikkert, de kan låne dem ved banken.

Af Hanna Hviid

Foto: Claus Fisker, Scanpix. På trods af de store prisstigninger på korn, er prisen på svinekød ikke steget, og det stiller mange svineavlere i en træls position.

Sommeren 2018 var den tørreste i over et årti, og det havde store konsekvenser for høsten, som var 28 procent mindre end året før. Det har resulteret i, at kornpriserne er steget markant med over en femtedel af prisen fra 2017.

Det viser en rapport fra Danmarks Statistik omkring kornpriser fra 12. februar 2019.

Når kornpriserne stiger, påvirker det især de landmænd, som skal bruge kornet til at producere foder til deres dyr, heriblandt svineavlerne. Eksperter på området er nervøse for, hvordan stigningen vil påvirke landmændene.

”Det er rigtig slemt for landmænd, hvis de skal ud at købe korn til den pris, kornet står til nu. Det kan betyde, at man kun har indtægter, der kan dække de direkte udgifter. Det vil sige løn, foder og dyrlæge. Så har man ikke penge til at betale banken eller kreditforeningen”, siger Bjarke Lassesen svinekonsulent ved LMO.

I 2012 steg kornpriserne markant i kølvandet på finanskrisen. Nu er de igen steget kraftigt.

Banken siger nej

Mange af de svineavlere der har været nødsaget til at købe korn, står nu i økonomiske problemer, hvor det kan være nødvendigt for dem at spørge banken efter endnu et lån. Nogle landmænd kan nemmere end andre få tildelt lånet, hvor en gruppe af de mest økonomisk ustabile, vil få en kedelig melding fra banken.

”Banken går ind og vurderer, hvorvidt der er sandsynlighed for at landmanden kan klare sig trods de høje priser. Hvis der er for stor usikkerhed for, om landmanden kan klare det, vil banken gå ind og sige, at det nok er på tide at lukke produktionen ned”, siger Bjarke Lassesen.

Herefter vil svineavleren lave en aftale med banken om at sælge bedriften, inden bedriften går konkurs.

Robusthed tager tid

På trods af at høsten i 2017 var god, var det få landmænd, som kunne nå at opbygge et økonomisk overskud, inden den varme sommer året efter sendte kornpriserne i vejret.

Jens Elbæk, afdelingschef for planteinnovation ved Seges, ser en tendens til, at det er de erfarne landmænd som er bedst polstret.

”De, der er mest robuste, er også tit dem, som har gjort det godt gennem mange år og er oppe i alderen. Mange af de unge har det lidt sværere, fordi det er dyrt at købe et landbrug i dag. Du starter med en stor gæld. Så har man ikke særlig meget robusthed,” siger Jens Elbæk.

Og robusthed kan måske være det, der redder nogle svineavlere, fra at lukke ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *